i-SayangKWSP

Skim Kemudahan Pengeluaran I-Sayang KWSP Tahun 2022

Pada waktu ini, para ahli KWSP ramai yang masih menunggu status permohonan pengeluaran khas KWSP diluluskan agar dapat memanfaatkan wang pengeluaran menjelang bulan syawal iaitu bulan perayaan Aidilfitri 2022.

Untuk makluman, tedapat satu lagi skim kemudahan telah diperkenalkan olh pihak KWSP iaitu skim kemudahan I-Sayang. Kemudahan ini diperkenalkan bagi tujuan memberikan kemudahan pada golongan wanita iatu kepada pada isteri dan ibu untuk tahun ini.

Pengenalan I-Sayang 2022

Skim I-Sayang adalah sebuah kemudahan yang telah diperkenalkan dan dilancarkan oleh pihak Kumpulan Wang Simpanan Pekerja atau lebih dikenali sebagai KWSP pada November tahun 2021. Perkara ini bertujuan bagi meningkatkan kesejahteraan rakyat / ahli KWSP dalam menjamin simpanan pada masa akan datang.

Menerusi kenyataan rasmi Pengerusi KWSP telah menjelaskan bahawa skim kemudahan I-Sayang adalah :

  • Pemindahan secara sukarela serendah jumlah 2 peratus caruman KWSP ke dalam akaun isteri.
  • Perlaksanaan kemudahan pengeluaran I-Sayang bermula pada suku pertama tahun 2022.
  • Sebarang maklumat berkenaan kemudahan I-Sayang akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

Kadar Pembayaran I-Sayang KWSP

Di bawah disediakan butiran berkenaan i-sayang seperti berikut :

  • Bayaran caruman adalah sebanyak 2 peratus akan diberikan kepada para isteri.
  • Pemindahan caruman dilakukan secara sukarela dari akaun suami kepada akaun isteri.
  • Pihak KWSP turut mensarankan dan bersetuju kepada skim caruman lebihan secara sukarela di mana ahli boleh meminta kepada majikan untuk meningkatkan jumlah kepada 11 peratus kadar berkanun.

Panduan mohon I-Sayang KWSP 

Untuk makluman umum, pihak KWSP masih belum mengeluarkan kenyataan rasmi berkenaan permohonan skim kemudahan I-Sayang KWSP. Dijangka pada suku pertama tahun 2022 akan dilancarkan dan sebarang maklumat baru berkenaan kemudahan I-sayang akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

Maklumat Lanjut

Pada tahun ini, selain kemudahan dari pihak KWSP, terdapat pelbagai inisiatif telah diperkenalkan oleh pihak kerajaan pesekutuan mahupun kerajaan negeri bagi membantu golongan rakyat yang memerlukan. Jika anda terlepas pandang dan ingin semak senarai bantuan khususnya berbentuk kewangan yang ada pada tahun 2022 yang berkelayakan untuk anda mohon, sila ke Laman Utama yang telah disediakan –¬†KLIK DISINI

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button