i-SayangKWSP

Kemudahan Pengeluaran I-Sayang KWSP 2022

Untuk makluman umum, Pihak KWSP telah mengumumkan kebenaran pengeluaran Khas KWSP RM 10,000 dibenarkan baru-baru ini dan permohonan telah mula dibuka. Manakala pembayaran pertama akan bermula pada 20 April 2022.

Pihak berwajib juga telah melancarkan perlaksanaan skim pengeluaran kewangan melalui i-Sayang KWSP. di bawah telah disediakan berkenaan butiran tentang i-sayang KWSP.

Informasi I-Sayang KWSP

Prgram Skim I-Sayang adalah merupakan salah satu skim pengeluaran kemudahan KWSP yang baru telah diperkenalkan pada bula November 2021 oleh pihak Kerajaan Malaysia.

Menerusi kenyataan rasmi wakil pengerusi KWSP telah berkata, Pengeluaran Kemudahan i-Sayang membolehkan para pencarum membuat pemindahan secara sukarela ke dalam akaun isteri sebanyak 2 peratus.

Skim kemudahan i sayang ini dilaksanakan bagi tujuan menghargai para isteri dan agar sentiasa memastikan penjagaan kesejahteraan rakyat Malaysia dalam simpanan kewangan pada masa akan datang.

Tarikh Pembayaran

Untuk sedia maklum, pembayaran skim pengeluaran kemudahan i-sayang KWSP akan mula dilaksanakan pada suku pertama tahun 2022. Untuk makluman, buat masa ini belum ada sebarang pengumuman berkenaan tarikh rasmi pembayaran kemudahan i-sayang KWSP.

Segal maklumat berkenaan skim pengeluaran i-sayang KWSP akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

Kadar Bayaran

Di sini telah disediakan maklumat jumlah bayaran melalui skim pengeluaran kemudahan i-sayang seperti berikut :

  • Pemindahan caruman secara sukarela dari akaun suami kepada akaun isteri
  • Kadar bayaran yang akan diterima oleh para isteri sebanyak 2 peratus
  • Kepada mana-mana ahli pencarum yang ingin membuat caruman secara sukarela berlebihan boleh membuat permintaan kepada majikan dalam meningkatkan caruman kepada 11 peratus dan pihak KWSP sangat menyokong bagi tujuan tersebut.

Cara Membuat Permohonan I-Sayang

Untuk makluman anda, buat masa ini borang permohonan i-sayang belum dikeluarkan oleh pihak KWSP, sebarang maklumat berkenaan permohonan akan dikemas kini dari semasa ke semasa.

Maklumat Lanjut

Sementara menunggu berkenaan kemudahan pengeluaran i-sayang KWSP ini. Jika anda terlepas pandang, pada tahun ini terdapat perbagai jenis bantuan insentif khususnya berbentuk kewangan telah diperkenalkan oleh pihak kerajaan. Anda boleh membuat semakan senarai bantuan yang ada yang berkelayakan untuk anda mohon, sila ke laman utama yang telah disediakan – KLIK DISINI

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button