Fasa 1FSA2KWSP

FSA2 KWSP : Pengeluaran Fasa1 RM5,000 Kini Telah Diluluskan

FSA2 KWSP : Pengeluaran Fasa1 kini telahpun diluluskan dan boleh dimohon bila-bila masa pada tahun ini. Kemudahan istimewa ini merupakan sebuah inisiatif bagi membantu ahli untuk membuat pengeluaran peribadi.

FSA2 KWSP : PENGELUARAN FASA1

Bermula bulan April, pihak Kumpulan Wang Simpanan Pekerja telah melancarkan sebuah kemudahan untuk memberi manfaat kepada pencarum. Program pengeluaran melalui Fasiliti Sokongan Akaun 2 (FSA2) kini telah dibenarkan.

Untuk makluman, sehingga hari ini lebih daripada 4 juta ahli KWSP telah memanfaatkan kemudahan program khas ini. FSA2 KWSP ini akan dilaksanakan secara 2 fasa, buat masa ini permohonan dibuka bagi pengeluaran fasa1.

Tujuan utama perlaksanaan program kemudahan FSA2 ini adalah bagi membantu pencarum untuk mendapatkan pembiayaan peribadi dari institusi perbankan. Melalui FSA2 membolehkan ahli untuk membuat permohonan awal pengeluaran bersyarat.

KADAR PENGELUARAN FSA2 KWSP FASA1 YANG DIBENARKAN

Kepada ahli yang berminat dan berkelayakan, kadar pengeluaran yang boleh dilakukan adalah minimum RM3,000. Maksimum pengeluaran yang dibenarkan adalah sehingga RM50,000 secara sekaligus.

Bagi pengeluaran fasa (1) terdapat dua institusi yang terlibat dalam kemudahan FSA2 iaitu Bank Simpanan Nasional (BSN) dan MBSB. Permohonan mula dibuka pada April dan boleh dikemukakan pada bila-bila masa tahun ini.

KRITERIA KELAYAKAN PENGELUARAN FSA2

Syarat-syarat kelayakan asas yang telah ditetapkan bagi pengeluaran fasiliti sokongan akaun 2 ini adalah seperti berikut :

  • Ahli KWSP
  • Warganegara Malaysia
  • Umur belum mencapai 55 tahun (Fasa 1)
  • Simpanan minimum dalam akaun 2 : RM3,000
  • Pengeluaran bersyarat maksimum RM50,000 (Fasa1)
  • Memenuhi dan mematuhi terma dan syarat yang sudah ditetapkan oleh bank
  • Permohonan boleh dikemukakan sekali sahaja
  • Permohonan yang telah lulus tidak boleh dibatalkan

PANDUAN DAFTAR PERMOHONAN PENGELUARAN

Kepada pencarum/ ahli KWSP yang memerlukan pembiayaan untuk tujuan peribadi dan berkelayakan, permohonan boleh dibuat secara online. Panduan cara daftar permohonan telah disediakan, sila ke portal rasmi FSA2 KWSP – DI SINI

MAKLUMAT LANJUT

Terdapat lebih banyak kemudahan dan inisiatif khususnya berbentuk bantuan telah ditawarkan kerajaan untuk meringankan beban rakyat yang terjejas dan memerlukan. Sila lihat senarai bantuan yang ada pada tahun ini dan masih layak untuk dimohon – SEMAK DISINI untuk rujukan.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button