KWSPPengeluaran Bersasar

Perlaksanaan Pengeluaran Khas KWSP Bersasar

Pada penghujung tahun 2022, ramai rakyat Malaysia terutama para pencarum KWSP mendesak dan mengharapkan perlaksanaan bagi kelulusan pengeluaran khas KWSP kali kedua dapat dipertimbangkan dan dilaksanakan.

Terdapat pelbagai kaedah sebagai sokongan agar perkara ini dapat dilaksanakan oleh pihak berwajib. Lebih mengembirakan, Perlaksanaan Pengeluaran KWSP Bersasar bakal dilakukan tahun hadapan selepas Pilihanraya Umum (PRU ke-15) selesai.

PERLAKSANAAN PENGELUARAN KWSP BERSASAR

Baru-baru ini, menerusi kenyataan Tan Sri Muhyiddin Yassin telah berkata ketika membentangkan Manifesto Perikatan Nasional bahawa beliau bersedia dan akan melaksanakan penilaian semula keatas pengeluaran khas KWSP secara bersasar sekiranyan parti PN berjaya membentuk kerajaan selepas PRRU ke-15.

Beliau turut berkata, bagi merialisasikan perlaksanaan pengeluaran KWSP Bersasar, mereka perlu melihat jumlah simpanan ahli (pencarum) terlebih dahulu sebelum setuju membenarkan pengeluaran khas ini dibenarkan.

Hal ini kerana pengeluaran bersasar tidak boleh dilakukan jika tiada simpanan di dalam KWSP. Ucapannya pada sidang sesi ‘townhall’ Majlis Pelancaran Tawaran Terbaik PN.

# KWSP BERSASAR

Dalam mendesak pihak kerajaan, terdapat satu lagi usaha telah dilancarkan bagi dapat membenarkan pengeluaran khas KWSP ini. Sila layari portal rasmi KWSP untuk maklumat lebih lanjut – DI SINI

Sebuah pertubuhan iaitu dikenali sebagai Gagasan Inovasi Rakyat telahpun melancarkan kempen hashtag KWSP Bersasar.

Sokongan dari ahli KWSP dan pencarum amat diperlukan. Dengan cara meletakkan #KWSPBersasar di status mana-mana platform media sosial seperti Facebook, Twitter, Instagram dan sebagainya.

Ini semua adalah bertujuan bagi agar pertemuan rasmi dengan perdana menteri dapat dipercepatkan. Untuk membincangkan kebenaran pengeluaran khas kali kedua atau bersasar dapat diluluskan.

Info Lanjut

Untuk informasi lanjut berkenaan kemudahan KWSP dan bantuan pihak kerajaan, anda boleh semak senarai di laman utama yang telah disediakan – DI SINI

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button