KWSPPengeluaran KWSPPengeluaran PenuhPengeluaran sebahagian

Pengeluaran Wang KWSP Yang Dibenarkan Melalui Akaun 1 & 2

Pengeluaran Wang KWSP yang dibenarkan melalui akaun 1 & 2 kepada pecarum yang berkelayakan memerlukan pada tahun ini. Pihak KWSP telah menyediakan pelbagai kemudahan bagi membantu ahli yang memerlukan.

PENGELUARAN WANG KWSP

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja telah menawarkan kemudahan pengeluaran kepada ahli. Selagi menepati kriteria kelayakan, pencarum boleh memilih untuk membuat pengeluaran sebahagian atau sepenuhnya.

Ada ahli yang tidak tahu bahawa mereka sebenarnya boleh mengeluarkan wang simpanan melalui akaun 1 dan akaun 2. Terdapat lebih dari 10 jenis pengeluaran yang boleh dilakukan untuk tujuan peribadi tersedia.

JENIS PENGELUARAN KWSP (SEBAHAGIAN)

Ahli boleh memohon untuk mengeluarkan wang simpanan mereka secara sebahagian dan mejoriti dari simpanan akaun 2 KWSP. Jenis pengeluaran sebahagian yang bolehi dilakukan ada seperti di bawah.

UMUR 50 TAHUN

Setiap ahli yang mencapai umur 50 tahun dibenarkan untuk membuat pengeluaran sekali sahaja secara penuh atau sebahagian melalui akaun 2.

PERUMAHAN

Pengeluaran dari akaun 2 KWSP dibenarkan bagi tujuan, membeli rumah, bina rumah, bayar ansuran bulanan pinjaman rumah dan mengurangkan baki pinjaman.

SIMPANAN MELEBIHI 1 JUTA

Pengeluaran simpanan yang berlebihan melebihi 1 juta boleh dilakukan secara sebahagian.

IBADAH HAJI

Bagi ahli / pencarum KWSP yang beragama islam dan berkelayakan, pengeluaran akaun 2 bagi menunaikan ibadah haji dibenarkan.

KESIHATAN

Kemudahan pengeluaran ini amat berguna bagi membantu meringankan kos rawatan kesihatan dan modal menampung perbelanjaan perubatan.

JENIS PENGELUARAN KWSP (PENUH)

Kepada pencarum yang ingin mengeluarkan simpanan mereka secara sepenuhnya, berikut adalah jenis pengeluaran penuh yang boleh dilakukan :

  1. Umur 60
  2. Umur 55
  3. Hilang upaya
  4. Meninggalkan negara
  5. Pekerja berpencen dan pesara pilihan
  6. Berlaku kematian (ahli)

CARA DAFTAR PERMOHONAN PENGELUARAN

Seperti sedia maklum, pengeluaran khas ini boleh dilakukan secara online pada bila-bila masa sepanjang tahun ini. Panduan cara daftar permohonan telah disediakan, sila layari laman web rasmi KWSP – DI SINI

MAKLUMAT LANJUT

Terdapat lebih banyak kemudahan serta inisiatif berbentuk bantuan telah diperkenalkan oleh kerajaan bagi membantu meringankan beban rakyat yang terjejas. Kepada yang terlepas pandang, sila semak senarai insentif yang ada dan layak untuk dimohon – SEMAK DISINI untuk info lengkap.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button