BANTUANJKM

JKM 2022 : Bantuan Kewangan Sebanyak RM 200 Sebulan

Untuk makluman semua, pada tahun 2022 pihak kerajaan melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat atau dikenali sebagai JKM telah mengumumkan Bantuan kewangan bernilai RM 200 sebulan kepada rakyat Malaysia yang layak menerima.

Jabatan Kebajikan Masyarakat ditubuhkan bagi menjaga kesejahteraan rakyat Malaysia dalam 5 faktor utama iaitu Pemulihan, Pencegahan, Perlindungan, Integrasi dan Pembangunan. Pada tahun sebelum ini, pelbagai bantuan khususnya berbentuk kewangan telah diberikan kepada rakyat yang memerlukan dari golongon kanak-kanak sehinggalah golongan warga emas melalui JKM.

Kadar Bayaran Bantuan

Di bawah ialah bayaran yang akan diterima oleh individu yang layak :

  • Akan menerima Insentif Kewangan sebanyak RM 200 sebulan
  • Akan terima pembayaran selama setahun bersamaan jumlah terima bayaran sebanyak RM 2,400
Info Bantuan

Kepada individu yang layak bantuan ini akan menerima melalui latihan perantis. Ini adalah antara salah satu peluang dan kemudahan untuk individu / anak-anak mendapat insentif bantuan dari pihak JKM. Calon penerima bantuan ini akan diberikan 2 pilihan untuk latihan semasa pengajian mereka atau latihan kemahiran.

Bantuan dari pihak JKM ini bertujuan dapat membantu dan meringankan beban kos sara hidup untuk golongan b40. Ramai yang terjejas sumber pendapatan mereka kerana penutupan sektor ekonomi dan wabak yang melanda negara sejak 2 tahun yang lalu.

Panduan Permohonan

Kepada anda yang ingin membuat permohonan, sila sediakan dokumen-dokumen penting sebelum membuat permohonan seperti berikut :

  • Sediakan salinan Kad Pengenalan – Pemohon
  • Sediakan salinan Sijil Lahir Suami / Isteri / Anak – Jika ada
  • Sediakan dokumen sokongan yang berkaitan – Jika ada

Jika akan sudah sediakan dokumen penting, anda boleh sertakan dokumen dengan borang permohonan yang telah disediakan di – SINI

Syarat Wajib Kelayakan

Dibawah telah disediakan senarai syarat wajib kelayakan yang telah ditetapkan oleh Pihak JKM seperti berikut :

  • Berstatus Warganegara Malaysia yang sah
  • Individu bekas pelatih khidmat Negara
  • Anak yang menerima insentif bantuan daripada pihak kebajikan sebelum ini
  • Mana-mana kes yang berkaitan akan dipertimbangkan olh JKM

Tempoh tarikh bagi Bantuan ini dibuka sepanjang tahun dan anda di sarankan membuat permohonan jika menepati syarat kelayakan yang telah ditetapkan.

Maklumat Lanjut 

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut berkenaan senarai bantuan yang ada pada tahun 2022 yang anda berkelayakan untuk membuat permohonan, sila layari laman utama yang telah disediakan – DI SINI

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button