Bajet 2023BANTUANePemula

Bantuan e-Dompet Dinaikkan RM 200, Semak Syarat Kelayakan & Cara Claim

Bantuan e-Dompet RM 200 Diumumkan Dalam Bajet 2023

Melalui sidang Bajet untuk tahun 2023, terdapat pelbagai jenis program dan bantuan telah diperkenalkan oleh pihak kerajaan. Salah satu bantuan yang telah diperkenalkan adalah sebuah program yang dikenali sebagai e-Dompet yang memberikan insentif sebanyak RM 150 kepada penerima yang layak pada tahun sebelum dan telah ditambah kadar bantuan iaitu sebanyak RM 200 kepada setiap penerima yang berkelayakan.

Pihak kerajaan telah memperkenalkan pelbagai jenis inisiatif khususnya bantuan berbentuk kewangan kepada rakyat Malaysia yang memerlukan. Inisiatif diberikan kepada semua golongan seperti warga emas, bekerluarga, OKU, Belia serta kanak-kanak untuk tahun ini dan tahun hadapan.

e-Dompet RM 200

Program Insentif khas ini akan diberikan kepada para belia yang sedang menuntut pembelajaran sepenuh masa di mana mana cawangan institusi pengajian tinggi (IPT) Swasta dan Awam yang telah diiktiraf oleh Kementerian Pengajian Tinggi seluruh Malaysia.

Inisiatif bantuan e-Dompet ini telah diwujudkan adalah bertujuan menyemarakkan budaya transaksi tanpa tunai melalui e-Dompet secara pembelian menggunakan platform digital pada tahun ini dan tahun seterusnya.

Bagi makluman, data maklumat para belia akan disemak silang dengan pihak IPT dalam negara yang berdaftar dan pengkalan data kerajaan yang berkenaan. Program bantuan ePemula ini juga turut diberikan kepada individu belia yang berumur 18 hingga 20 tahun pada tahun 2023.

Syarat Kelayakan Bantuan e-Dompet 2023

  1. Program bantuan e-Dompet 2023 ini diberikan kepada golongan belia berumur 18-20 tahun.
  2. Individu / Pelajar yang Menuntut di Institusi Pendidikan Tinggi Awam (IPTA).
  3. Individu / Pelajar yang Menuntut di Insititusi Pendidikan Tinggi Swasta (IPTS).
  4. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih terperinci berkenaan ePemula ini, sila layari Laman rasmi ePemula –DI SINI

Cara Claim Bantuan e-Dompet

Untuk penebusan e-Dompet boleh dibuat melalui penyedia perkhidmatan e-tunai yang terlibat seperti BigPay, GrabPay, ShopeePay dan Touch ‘n Go eWallet sama seperti tahun 2022.

Bagi Setiap penebus juga hanya boleh membuat penebusan di sebuah penyedia perkhidmatan e-tunai yang terlibat untuk anda dapatkan. Untuk makluman semua, bermula tahun 2023 baru anda boleh mendapatkan bantuan ini secara online.Berkenaan dengan pelaksanaan inisiatif ini, ia akan dilaksanakan pada tahun depan (2023) dengan peruntukan RM400 juta.

Pihak Kerajaan juga bersetuju untuk turut meneruskan Pakej Remaja Keluarga Malaysia untuk membantu belia mendapatkan pakej prabayar dengan tawaran langganan pelan data internet dengan hanya RM30 untuk tempoh selama 3 bulan semasa.

Maklumat Lanjut

Selain dari bantuan e-Dompet ini, terdapat pelbagai lagi jenis bantuan yang telah diperkenalkan oleh Kerajaan bagi membantu keluarga Malaysia yang memerlukan. Jika anda terlepas pandang dan ingin semak senarai bantuan yang ada pada tahun ini yang berkelayakan untuk anda mohon dan dapatkan, sila ke Laman utama yang telah pihak kami sediakan – KLIK SINI

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button