BANTUANLaptopPerantiSiswa

Program Bantuan LAPTOP Untuk Keluarga B40 Secara Percuma

Untuk makluman umum, menerusi Pihak Kementerian Tinggi KPT telah mengumumkan program bantuan yang melibatkan Pakej Pelan Data Percuma dan juga peranti siswa LAPTOP  untuk kumpulan pelajar IPT B40 tahun ini.

Program bantuan ini diwujudkan adalah bertujuan bagi membantu memudahkan urusan para pelajar untuk meneruskan pembelajaran secara online dan membantu meringankan beban kos golongan keluarga  Malaysia B40.

Butiran Pengenalan

Menteri Komunikasi dan Multimedia iaitu Tan Sri Annuar Musa telah menyatakan bahawa sebanyak RM 450,000 peranti dijangka akan disalurkan untuk tahun 2022 melalui 3 fasa pemberian.

Dalam pada masa yang sama, pihaknya juga memberikan jaminan bahawa peranti yang akan diberikan adalah jenis yang berkualiti tinggi dan sesuai untuk pelajar menggunakannya. Diharapakan pada bulan Jun akan mula diberikan tablet kepada mereka yang memohon dan layak yang mungkin akan melibatkan beratus ribu pelajar siswa dan siswi.

Panduan Cara Mohon Pelan Data Percuma Untuk B40

Bagi makluman, semua individu dan pelajar IPT layak untuk memohon bantuan pelan data percuma ini tanpa mengira sama ada mereka adalah merupakan pelajar politeknik, IPTS, Kolej komuniti dan Universiti Awam.

Di bawah telah disediakan cara untuk memohon bantuan pelan data percuma seperti berikut :

  • Jika berminat, anda perlu hadir ke bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) di pusat pengajian anda
  • Sila mohon dan sekiranya anda layak menerima bantuan ini, anda akan mendapatkan kad sim secara percuma
  • Diharapkan digunakan dengan cermat dan semoga berjaya.

Panduan Cara Mohon LAPTOP Percuma Untuk B40

Bagi permohonan Laptop percuma ini, anda boleh lakukan dengan cara layari laman rasmi mengikut jenama laptop pilihan yang disediakan dibawah :

  • Laptop berjenama ACER – DI SINI
  • Laptop berjenama APPLE – DI SINI
  • Laptop berjenama SAMSUNG –

Maklumat tambahan : Sekiranya sama ada anda layak atau tidak mendapatkan bantuan secara percuma ini, anda boleh rujuk pada pihak HEP di pusat pengajian anda.

Maklumat Lanjut

Pada tahun 2022 terdapat pelbagai inisiatif telah dilancarkan oleh pihak Kerajaan khususnya melibatkan bantuan berbentuk kewangan bagi membantu Keluarga Malaysia yang memerlukan. Jika anda terlepas pandang dan ingin membuat semakan berkenaan senarai bantuan yang ada pada tahun ini yang berkelayakan untuk anda mohon, sila ke Laman Utama yang telah disediakan – KLIK DI SINI

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button