BANTUANBaucarKerajaan

Baucar Kredit Percuma Shopee Sehingga RM 400 : Tebus November Ini

Bagi yang terlepas, sepanjang tahun ini kepada warganegara Malaysia boleh mendapatkan bantuan percuma sehingga RM 400 berbentuk baucar Shopee dan Lazada. Program ini dikenali sebagai Sustainability Achieved Efficiency (SAVE) yang telah diperkenalkan oleh pihak kerajaan. Di halaman ini dikongksikan maklumat berkenaan syarat kelayakan dan cara tebus secara online.

Baucar SAVE

Skim bantuan baucar ini ialah merupakan sambungan daripada program save 1.0 dan save 2.0 sebelum ini. Program SAVE ini masih diteruskan bagi tujuan menggalakan lebih ramai pengguna mendapatkan produk yang menjimatkan tenaga dan sekaligus menyumbang kepada penjimatan bil elektrik bulanan.

Dengan adanya Program SAVE ini, anda boleh menebus sehingga maksima RM 400 baucar diskaun bagi pembelian barangan elektrik – cekap tenaga. Program E-rebat maksimum RM 400 untuk isi rumah yang membeli barangan elektrik cekap tenaga yang telah menjalani ujian prestasi untuk peralatan cekap tenaga yang telah diiktiraf dan menerima label kecekapan tenaga 4 atau 5 bintang daripada Suruhanjaya Tenaga – ST.

Jumlah Baucar

Kepada warganegara Malaysia yang berkelayakan, anda layak untuk mendapatkan baucar percuma RM 400. Baucar ini boleh ditebus dengan pembelian barang berbentuk peralatan elektrik jimat tenaga. Pecahan kategori adalah seperti berikut:

  • Kategori 1 – Pembelian Penghawa dingin atau Peti sejuk
  • Kategori 2 – Pembelian Mesin basuh, Televisyen, Periuk atau Ketuhar gelombang mikro

Jika anda ingin semak senarai bantuan dari pihak kerajaan pada tahun ini dan tahun hadapan yang boleh anda dapatkan, sila semak di group Telegram Bantuan – DI SINI

Syarat Kelayakan SAVE 3.0

Di bawah telah disediakan syarat kelayakan untuk menebus RM 400 seperti berikut :

  1. Kepada penerima e-rebat bagi program SAVE sebelum ini tidak layak untuk memohon bagi kategori 1 program SAVE 3.0
  2. Program tebus baucar ini terhad kepada satu akaun sahaja bagi pembelian tahun 2022 berdasarkan ‘First come first serve’
  3. Program ini hanya diberikan kepada individu / isi rumah yang berstatus warganegara Malaysia sahaja
  4. Pembelian boleh di buat secara atas talian (Online) di platform e-dagang seperti Shoope , Lazada dan PG Mall
  5. Pembelian boleh di buat secara fizikal di mana-mana kedai elektrik dan pasaraya berdaftar

anda ingin menbus baucar e-rebat SAVE 3.0 secara atas talian, anda boleh terus layari Platform e-dagang yang telah disediakan di bawah :

  • Untuk tebus baucar percuma Shopee – DI SINI
  • Untuk tebus baucar percuma Lazada – DI SINI

Tempoh perlaksanaan program ini telah ditetapkan bagi tahun 2022. Anda boleh menebus baucar dalam tempoh tahun ini dari 1 Januari 2022 sehingga 31 Disember 2022. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut berkenaan Program tebus baucar ini, anda boleh layari Portal Rasmi Saveenergy – KLIK DISINI

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button