BANTUANJKMWarga Emas

Bantuan BWE RM500 Sebulan ~ Semak Syarat Kelayakan

Bantuan BWE sebanyak RM500 sebulan adalah merupakan inisiatif yang disediakan oleh kerajaan melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk golongan warga emas. Untuk makluman, pada tahun lalu pihak kerajaan telah mengumumkan bahawan kadar bantuan telah dinaikkan daripada RM350 kepada RM500 sebulan.

INSENTIF BWE

Untuk sedia maklum, program bantuan warga emas (BWE) ini diselia dan diuruskan oleh pihak JKM yang mana merupakan sebuah agensi kerajaan dibawah Kementerian Pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat.

Objektif utama perlaksanaan bantuan bwe ini adalah bagi membantu golongan warga emas untuk meneruskan kelangsungan hidup dan kesejahteraan dalam komuniti masyarakat pada tahun ini. Kadar bantuan yang diberikan kepada yang layak adalah sebanyak RM500 sebulan.

SYARAT KELAYAKAN BWE

Berikut telah disediakan syarat kelayakan yang telah ditetapkan bagi permohonan bantuan bwe warga emas seperti dibawah :

 • Terbuka kepada warganegara Malaysia
 • Memperolehi pendapatan bulanan isi rumah tidak melebihi pendapatan garis kemiskinan (PGK), purata miskin perkapita semasa atau purata miskin isi rumah semasa
 • Pemohon merupakan warga emas yang berumur 60 tahun dan keatas
 • Individu / warga emas yang tidak tinggal di mana-mana institusi kendalian JKM atau pusat jagaan harian (yang memberikan kemudahan perkhidmatan secara percuma)
 • Bagi mana-mana kes yang berkeperluan layak untuk dipertimbangkan dengan kelulusan KPKM.

KADAR BANTUAN

Bantuan bwe akan diberikan kepada pemohon yang layak sebanyak RM500 secara bulanan. Pemberian bantuan ini disediakan oleh pihak JKM untuk warga emas.

CARA MOHON BWE

Untuk yang berkelayakan dan berminat, permohonan bantuan bwe boleh dibuat secara hadir ke pejabat JKM berdekatan. Anda perlu sediakan dokumen-dokumen penting seperti berikut :

 • Salinan kad pengenalan individu yang ingin memohon
 • Salinan kad pengenalan pasangan suami isteri dan ahli keluarga yang tinggal sebumbung
 • Salinan penyata gaji jika mempunyai
 • Sertakan dokumen sokongan yang berkaitan
 • Muat turun borang permohonan bantuan – JKM 18
 • Muat turun borang kaji semula bantuan – JKM 20

Jika anda mempunyai pertanyaan berkenaan bantuan khas ini, sila hubungi talian khas JKM di 03-8000 8000 atau hadir terus ke pejabat kebajikan masyarakat berhampiran.

MAKLUMAT LANJUT

Selain daripada bantuan bwe ini, terdapat pelbagai inisiatif yang telah disediakan oleh pihak kerajaan pada tahun 2023. Ada beberapa insentif bantuan tunai telah diberikan seawal tahun ini seperti bantuan tunai rahmah, bantuan khas kewangan dan lain-lain.

Sekiranya anda terlepas pandang, sila semak senarai bantuan yang ada dan berkelayakan untuk anda mohon – SEMAK DISINI untuk rujukan umum.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button