BANTUANBeliaPERKESO

KHAS : Bantuan Kewangan RM 1200 Untuk Individu Yang Belum Bekerja

Seperti sedia maklum, pihak Kerajaan telah melancarkan pelbagai jenis bantuan pada tahun ini. Salah satu bantuan adalah sebuah program yang dikenali sebagai Bantuan Belia khusus untuk individu yang sedang menganggur atau masih belum mendapat pekerjaan secara tetap.

Perlaksanaan program dari pihak kerajaan ini amat tepat bagi meningkatkan mutu kualiti setiap individu belia sebelum menempuh kerjaya yang lebih berat dan mencabar pada masa akan datang serta dalam masa yang sama meningkatkan kepercayaan majikan terhadap pekerja.

KADAR BANTUAN YANG DIBERIKAN

Melalui program ini telah menawarkan elaun dan gaji pada setiap bulan sekurang-kurangnya RM 1,200 selama tempoh tertentu. Dalam pada masa yang sama pihak majikan juga mendapat jumlah RM 1,000.

SYARAT KELAYAKAN

  • Terbuka kepada individu yang masih menganggur dan belum bekerja
  • Pemohon wajib berstatus Warganegara Malaysia yang sah
  • Individu berumur 18 tahun sehingga 30 tahun.

PANDUAN MEMBUAT PERMOHONAN

  1. Sila layari Portal Rasmi PERKESO – DI SINI
  2. Lengkapkan maklumat yang diperlukan sehingga selesai
  3. Hantar permohonan tersebut.

Sekiranya anda ingin mengetahui maklumat terperinci berkenaan program bantuan belia ini sila semak di laman rasmi Penjana Kerjaya PERKESO – DI SINI

MAKLUMAT LANJUT

Pada tahun 2022 terdapat pelbagai jenis insiatif telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan bagi membantu rakyat yang memerlukan khususnya bantuan berbentuk kewangan. Jika anda terlepas pandang dan ingin semak senarai bantuan yang anda pada tahun ini yang berkelayakan untuk anda mohon, sila ke Laman Utama yang telah disediakan – KLIK DI SINI

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button