BANTUANJKM

JKM 2022 : Bantuan RM 200 Sebulan

Baru-baru ini Pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat atau di kenali sebagai JKM telah mengumumkan Bantuan RM 200 sebagai Bantuan Perantis untuk rakyat Malaysia.

Kepada golongan yang terjejas pada zaman sekarang lebih-lebih lagi pada fasa pendemik Covid-19 layak menerima bantuan. Golongan B40 juga tidak ketinggalan termasuk di berikan perhatian supaya tiada golongan yang ketinggalan dan jurang antara masyarakat hari ini.

Semakan Insentif Kewangan JKM Bulanan RM 200

Semakan Insentif Kewangan RM 200 ini akan diperhalusi oleh pik JKM. Jika anda benar-benar layak menerima insentif ini Pihak JKM akan menghubungi anda.

Cara Mudah Mohon Insentif Kewangan JKM RM 200

Sehingga hari ini, hanya ada satu kaedah untuk membuat sebarang permohonan berkenaan Bantuan Insentif ini. Sila hadir ke Pejabat Jabatan Kebajikan Masyakat (JKM) berhampiran anda atau di mana-mana Pejabat JKM di seluruh Semenanjung dan Sabah Sarawak.

Pastikan anda membawa dokumen-dokumen penting permohonan insentif bantuan RM 200 ini seperti Sijil kelahiran ah keluarga / penjaga yang tinggal bersama anda dan salinan kad pengenalan (IC) dan juga borang permohonan yang telah lengkap di isi.

Syarat Wajib Kelayakan Bantuan
  • Pemohon merupakan anak kepada penerima bantuan dari pihak JKM
  • Pemohon adalah merupakan warganegara Malaysia yang sah atau yang sedang bermastautin mengikut syarat yang telah di tetapkan
  • Pemohon bekas pelatih khidmat masyarakat di dalam negara
  • Mana-mana pemohon yang menepati kriteria dan layak dipertimbangkan oleh pihak JKM

Tarikh Bantuan Insentif RM 200 sebulan ini dibuka sepanjang tahun. Kepada yang layak menerima anda di syorkan untuk memohon bantuan ini dan secara tidak langsung dapat meringankan pempelanjaan harian.

Jika anda ada apa-apa soalan atau pertanyaan tentang Insentif ini , bole terus ke Pejabat berhampiran anda untuk membuat sebarang pertanyaan tentang permohonan ini.

Nota : Pada tahun 2022 Pihak Kerajaan telah melancarkan banyak bantuan tambahan untuk rakyat, jika anda ingin mengetahui lanjut tentang bantuan-bantuan 2022 sila membaca di laman rasmi kami DI SINI

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button