BANTUANMySalam

Insentif Kewangan RM 700 Tanpa Perlu Permohonan Untuk Golongan B40

Tahukah anda, Bermula Bulan September 2022, rakyat Malaysia boleh mendapatkan bantuan secara automatik tanpa perlu permohonan sebanyak RM 700. Skim Bantuan MySalam adalah sebuah inisiatif skim takaful perlindungan kesihatan diberikan secara percuma kepada rakyat Malaysia khususnya golongan B40 dengan menyediakan perlindungan takaful melalui Dana Amanah Mysalam.

Tujuan utama skim ini adalah membantu memudahkan kehidupan golongan berpendapatan rendah bagi menjalani kehidupan normal apabila berhadapan dengan cabaran penyakit dan kewangan. Di halaman ini disediakan maklumat yang perlu anda ketahui untuk permohonan bantuan MYSALAM.

MANFAAT BANTUAN MYSALAM

  • Individu yang berkelayakan akan menerima bayaran RM 8,000 yang akan disalurkan bermula bulan Ogos 2022
  • Individu akan terima bayaran secara harian untuk tempoh 14 hari pada kadar RM 40 sehari atau RM 700 setahun.

Untuk sedia maklum, pada tahun 2022 Skim Mysalam telah diperluaskan kepada penerima BKM, mereka yang menerima BKM secara automatik layak untuk tuntut bantuan Mysalam.

SYARAT KELAYAKAN MYSALAM

  • Individu yang berumur 40 sehingga 60 tahun dan pendapatan tahunan dibawah RM 24,000
  • Individu yang berumur 18 sehingga 60 tahun dan pasangan
  • Individu golongan OKU yang berumur 18 hingga 65 tahun dan pendapatan tahunan dibawah RM 24,000.

PANDUAN TUNTUT MYSALAM

Sekiranya anda berkelayakan untuk tebus bantuan mysalam ini, anda boleh membuat tuntutan secara atas talian dengan cara layari portal rasmi MYSALAM – DI SINI

Untuk sebarang pertanyaan anda boleh terus menghubungi talian khas mysalam di – 1 300 888 938 atau hantar e-mel ke [email protected].

MAKLUMAT SAMPINGAN

Pada tahun 2022, pihak kerajaan telah memperkenalkan pelbagai pakej bantuan khususnya berbentuk kewangan bagi membantu mereka yang memerlukan terutama golongan B40 dan miskin tegar. Sekiranya anda terlepas pandang dan ingin semak senarai bantuan yang ada pada tahun ini yang layak untuk anda mohon, sila ke laman utama – KLIK DI SINI

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button