BANTUANBKMJKM

BKK 2022 : Bantuan Kanak Kanak Sehingga RM 1,000

Pada sidang Belanjawan Bajet 2022, Pihak Kerajaan telah mengumumkan pemberian Bantuan Kanak kanak telah di naikkan kepada jumlah RM 1,000 bagi yang layak menerima bantuan BKK 2022.

Tujuan kenaikkan jumlah insentif bayaran bantuan ini kerana berharap dapat membantu lebih ramai kanak-kanak dan keluarga yang kurang berpendapatan di Malaysia dengan jumlah yang bersesuaian kos sara hidup tahun ini bagi mengurangkan beban tanggungan dan pembelajaan semasa.

Jika anda belum terima Bantuan BKK 2022, anda boleh daftar dan buat permohonan sekarang melalui panduan cara permohonan dan syarat kelayakan yang telah kami sediakan di bawah.

Panduan Daftar Bantuan Kanak Kanak (BKK 2022) Secara Atas Talian / Online
  • Kepada pemohon sila layari portal rasmi JKM di SINI
  • Kemudian anda boleh mula proses daftar dengan tekan butang ‘ Daftar permohonan atas talian’
  • Sila lengkapkan borang yang di sediakan (Borang A dan B) anda harus isi dengan lengkap maklumat yang diperlukan terkini dan sahih
  • Selepas siap , sila buat semakan terakhir dan tekan butang ‘Keputusan’
Syarat Kelayakan BKK 2022

Syarat kelayakan daftar permohonan BKK 2022 RM 1000 seperti di bawah :

  • Berstatus Warganegara Malaysia
  • Tinggal di Malaysia secara tetap
  • Pendapatan Isi Keluarga mesti lah tidah melebihi RM 2,210 – garis pendapatan yang telah di tetapkan
Perbezaan Bayaran BKK 2022 Dengan Tahun sebelum

Tahun sebelum Bayaran Bantuan Kanak Kanak di berikan berjumlah RM 100 bagi setiap tanggungan anak dan maksimum 4 orang anak bagi setiap keluarga dengan jumlah RM 450. Manakala bagi BKK 2022 pula telah di naikkan sehingga RM 1,000 mengikut syarat yag ditetapkan kepada yang layak menerima.

Pada tahun 2022, Bantuan Kanak kanak ini, setiap keluarga layak untuk mendapatkan maksimum insentif kewangan RM 1,000. Manakala jika umur anak anda sekitar 7 hingga 18 tahun, automatik layak terima insentif bayaran sebanyak RM 150 sebulan dan RM 200 sebulan kepada anak yang berumur 6 tahun dan ke bawah.

Kepada anda yang layak menerima dan memenuhi syarat yang telah ditetapkan, kami syorkan anda mohon Bantuan Kanak kanak ini bagi dapat meringankan kos sara hidup zaman sekarang.

Nota Tambahan : Jika anda ingin ketahui lebih lanjut berkenaan Bantuan-bantuan pada tahun 2022, anda boleh terus ke laman rasmi kami  DI SINI

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button