BANTUANJKM

Terkini: Jenis Bantuan Kewangan Boleh Dimohon Bulan September

Terkini: Jenis Bantuan Kewangan yang boleh dimohon oleh rakyat Malaysia pada bulan September ini sekiranya berkelayakan. Pihak kerajaan telah menyediakan pelbagai jenis inisiatif berbentuk bantuan bagi membantu meringankan beban mereka yang memerlukan.

TERKINI: JENIS BANTUAN KEWANGAN

Tahukah anda, Jabatan Kebajikan Masyarakat adalah sebuah agensi dibawah kerajaan yang menawarkan skim bantuan kebajikan. Untuk makluman, terdapat lebih daripada 10 jenis bantuan kewangan yang boleh dimohon oleh golongan yang kurang berkemampuan.

JKM telah menawarkan pelbagai jenis bantuan dan rata-rata diberikan secara bulanan. Tujuan utama perlaksanaan bantuan-bantuan yang ada dalam skim kebajikan adalah bagi membantu meringankan beban kewangan bagi meneruskan kelangsungan hidup penerima.

KADAR BANTUAN KEWANGAN JKM

Bagi pengetahuan umum, kadar bantuan dari JKM telah ditetapkan dan dibayar secara setiap bulan. Kadar yang ditawarkan adalah berbeza mengikut kategori bantuan, ianya serendah RM200 sehingga maksimum RM1,000 sebulan.

Di bawah dikongsikan senarai bantuan JKM yang boleh dimohon pada bulan September oleh golongan yang berkelayakan dan memerlukan.

SENARAI JENIS BANTUAN KEWANGAN JKM

Berikut adalah senarai bantuan yang disediakan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat yang boleh dimohon pada bulan ini :

  • Bantuan Kanak-Kanak (BKK) : Minimum RM150 sehingga maksimum RM1,000 sebulan
  • Bantuan Anak Pelihara (BAP) : Minimum RM250 sehingga maksimum RM500 sebulan
  • Bantuan Am Persekutuan (BA) : Minimum RM100 sehingga RM350 sebulan
  • Bantuan Warga Emas (BWE) : RM500 sebulan
  • Bantuan Am Negeri : Kadar bantuan ditetapkan mengikut kerajaan negeri masing-masing
  • Elaun pekerja orang kurang upaya (OKU) : RM450 sebulan (Seorang)
  • Bantuan Latihan Perantis (BLP) : RM200 sebulan (Seorang)

KELAYAKAN & CARA DAFTAR PERMOHONAN

Kepada yang kurang berkemampuan dan memerlukan, permohonan boleh dilakukan pada bulan ini. Untuk semakan kelayakan dan cara daftar permohonan, sila layari laman rasmi eBantuan JKM – KLIK DISINI

MAKLUMAT LANJUT

Terdapat lebih banyak inisiatif khususnya berbentuk bantuan kewangan yang telah dilancarkan oleh kerajaan perpaduan pada tahun ini bagi meringankan beban rakyat yang terjejas.

Kepada mereka yang terlepas pandang, sila lihat senarai bantuan-bantuan yang ada pada tahun ini dan berkelayakan untuk dimohon – SEMAK DISINI untuk rujukan.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button