FSA2KWSPPengeluaran Khas

Pengeluaran KWSP Secara Bersyarat Dibenarkan

Pengeluaran KWSP secara bersyarat yang dibenarkan adalah melalui pembiayaan Fasiliti Sokongan Akaun 2 (FSA2), permohonan telah mula dibuka untuk ahli. Untuk makluman, pihak kerajaan telah membenarkan pengeluaran FSA2 KWSP fasa 1 bermula 7 April 2023.

PENGELUARAN KWSP SECARA BERSYARAT

Perdana Menteri telah memaklumkan bahawa kemudahan FSA2 KWSP (pengeluaran KWSP secara bersyarat) telah dibenarkan pada tahun ini. Untuk sedia maklum, lebih dari empat (4) juta ahli kumpulan wang simpanan pekerja (KWSP) akan mendapat manfaat. Dari kemudahan pembiayaan pengeluaran khas ini.

FSA2 KWSP ini adalah pembiayaan patuh syariah dan turut disediakan oleh pihak institusi perbankan yang terlibat, buat masa ini BSN dan MBSB sahaja. Ahli yang layak memohon adalah berumur 40 sehingga 55 tahun.

Kadar faedah yang dikenakan (konvensional) atau keuntungan (islamik) oleh pihak institusi perbankan dijangka di antara 4 peratus sehingga 5 peratus setahun. Ini merupakan kadar yang jauh lebih rendah dari kadar pasaran semasa pembiayaan peribadi. Kadar yang dikenakan oleh institusi perbankan pada sekitar 8 hingga 15 peratus.

PEMBIAYAAN PENGELUARAN SEHINGGA RM50,000

Untuk makluman, jumlah pembiayaan yang dibenarkan melalui FSA2 KWSP adalah minimum RM3,000 sehingga maksimum RM50,000 tertakluk pada baki simpanan dalam akaun 2 KWSP masing-masing.

Kemudahan pembiayaan pengeluaran KWSP secara bersyarat FSA2 ini dibuka kepada pencarum. Permohonan fasa 1 dibuka dalam tempoh 1 tahun bermula April 2023.

PANDUAN PERMOHONAN

Kepada ahli yang ingin membuat pembiayaan FSA2 KWSP, permohonan boleh dilakukan secara atas talian (online). Sila layari laman rasmi FSA2 KWSP – DI SINI dan ahli perlu semak teliti syarat dan terma yang telah ditetapkan bagi memudahkan proses permohonan.

Bagi pencarum yang ingin memohon, disarankan untuk membuat penelitian penuh FSA2 KWSP. Kerana kemudahan ini dalam bentuk pembiayaan dan melibatkan kadar faedah, jika tidak berkeperluan sebaiknya simpanan dikeluarkan setelah tempoh matang untuk meringankan beban di hari tua.

MAKLUMAT LANJUT

Pada tahun ini kerajaan telah melancarkan pelbagai inisiatif khususnya bantuan berbentuk kewangan bagi membantu rakyat yang memerlukan. Sila semak senarai bantuan yang ada pada tahun ini dan berkelayakan untuk dimohon – SEMAK DISINI untuk rujukan umum.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button