Am NegeriBANTUANJKM

Rasmi : Bantuan Am Negeri Berjumlah RM100 – RM350 Sebulan

Rasmi : Bantuan Am Negeri berjumlah RM100 sehingga RM350 diberikan setiap bulan kepada rakyat yang berkelayakan memerlukan. Untuk makluman, program inisiatif khas berbentuk bantuan ini telah disediakan oleh kerajaan pada tahun ini.

RASMI : BANTUAN AM NEGERI (BULANAN)

Pelbagai jenis bantuan berbentuk kewangan telah ditawarkan oleh kerajaan bagi meringankan beban rakyat yang terjejas. Salah satu insentif yang boleh dimohon adalah melalui skim bantuan kebajikan disediakan pada tahun ini.

Pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat mengendalikan sepenuhnya program bantuan khas dalam skim bantuan kebajikan. Kepada yang terlepas pandang, perlaksanaan bantuan am negeri ini adalah bertujuan membantu golongan sasar untuk meneruskan kelangsungan hidup dalam komuniti.

KADAR BANTUAN AM NEGERI

Kadar bantuan melalui program bantuan am ini adalah dari RM100 sehingga RM350 sekeluarga. Kepada pemohon yang layak, mereka akan menerima insentif ini secara automatik setiap bulan.

Insentif ini diberikan kepada individu atau keluarga yang kurang berkemampuan dan berkeperluan bagi meneruskan kelangsungan serta kesejahteraan kehidupan. Kadar mungkin berbeza mengikut negeri pemohon, namun ianya akan diberikan secara bulanan.

SYARAT-SYARAT KELAYAKAN BANTUAN

Terdapat beberapa kriteria syarat kelayakan yang telah ditetapkan bagi program bantuan istimewa ini seperti berikut :

  • Terbuka kepada warganegara Malaysia dan bermastautin di negeri-negeri berkaitan
  • Pendapatan isi rumah (keluarga) bulanan tidak melebihi (PGK) Pendapatan garis kemiskinan, purata miskin isi rumah semasa atau purata miskin perkapita semasa
  • Kumpulan dari golongan memerlukan dan miskin tegar yang tidak diliputi di bawah mana-mana skim bantuan dari JKM yang lain.

PANDUAN DAFTAR PERMOHONAN

Ramai yang tidak ketahui berkenaan bantuan khas yang diseliakan oleh pihak JKM ini. Untuk pengetahuan umum, mereka yang berkelayakan dan kurang berkemampuan boleh kemukakan permohonan bantuan am pada tahun ini.

Panduan cara daftar permohonan telah disediakan, sila layari laman rasmi eBantuan JKM – DI SINI

MAKLUMAT LANJUT

Kerajaan perpaduan telah menawarkan lebih banyak kemudahan serta inisiatif berbentuk bantuan bagi meringankan beban kewangan rakyat yang memerlukan. Sila lihat senarai bantuan yang ada pada tahun ini dan layak untuk dimohon – SEMAK DISINI sebagai rujukan.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button