BANTUANKISS

Permohonan Bantuan Khas RM 200 Secara Bulanan Untuk B40

Untuk sedia maklum, bantuan berbentuk tunai amat penting bagi sesetengah rakyat terutama kepada golongan berpendapatan rendah dan memerlukan bagi membantu meringankan pembelanjaan kos sara hidup. Pihak kerajaan telah memperkenalkan pelbagai jenis bantuan pada tahun 2022 yang membolehkan golongan yang berkelayakan untuk mendapatkannya.

Terdapat sebuah skim bantuan telah disediakan oleh kerajaan iaitu Bantuan KISS. Dibawah telah disediakan butiran maklumat berkenaan KISS.

Insentif KISS

Ramai yang tidak tahu kelibat bantuan ini. SKIM KISS adalah merupakan Bantuan  Kasih Ibu Smart Selangor. Menerusi skim bantuan ini, kepada calon yang layak akan menerima bantuan sebanyak RM 200 sebulan.

Manfaat Skim Bantuan KISS seperti berikut:

  1. Pemohon yang layak akan menerima kad KISS
  2. Bantuan KISS boleh digunakan di pasaraya dan kedai berdaftar dengan menggunakan kad KISS yang diberikan
  3. Pembelian barangan keperluan asas adalah secara terhad iaitu sebanyak RM 200 sebulan
  4. Pembelian barangan adalah secara tunai (Tanpa tunai kad KISS dengan cas semula secara automatik RM 200 sebulan.
  5. Bagi jumlah bantuan pada bulan semasa jika anda tidak gunakan, amaun baki tersebut tidak akan dibawa ke bulan seterusnya.

Permohonan

Sekiranya anda berminat untuk membuat permohonan, mudah sahaja anda hanya perlu memohon secara online. Sila layari portal rasmi KISS –https://www.kiss.com.my/

Sila tekan pada butang pendaftaran permohonan di halaman KISS dan ikuti arahan sehingga selesai permohonan dibuat. Anda boleh turut semak kelayakan anda di portal rasmi KISS tersebut.

Maklumat Lanjut

Pada tahun 2022, selain daripada bantuan KISS ini terdapat lebih banyak bantuan berbentuk kewangan telah disediakan oleh pihak kerajaan kepada masyarakat. Jika anda terlepas pandang dan ingin semak senarai bantuan yang ada pada tahun ini yang berkelayakan untuk anda mohon, sila ke laman utama yang telah disediakan –¬†DISINI

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button