BANTUANKerajaan

Kerajaan Umum Bantuan Khas Kewangan RM 700 : Semak Segera

Pada tahun 2022, terdapat pelbagai pakej bantuan khususnya berbentuk kewangan telah diperkenalkan oleh pihak kerajaan dan diberikan kepada mereka yang berkelayakan memerlukan.

Salah satu bantuan telah diumumkan oleh kerajaan adalah Bantuan Khas Kewangan bagi tahun 2023 yang mana ramai terlepas pandang. Di ruangan ini telah disediakan maklumat ringkas berkenaan BKK yang perlu anda tahu sebagai rujukan sekiranya anda berkelayakan untuk mendapatkannya.

Pakej Inisiatif Yang Telah Diumumkan

  1. Kadar cuti rehat khas kepada guru yang telah berkhidmat melebihi 10 tahun ditambah sebanyak 5 hari.
  2. Kadar maksimum jumlah cuti rehat yang boleh dikumpulkan untuk tujuan award wang tunai GCR telah dinaikkan daripada sebelum 160 hari kepada 180 hari.
  3. Tafsiran ahli keluarga untuk kemudahan cuti tanpa rekod urusan kematian ahli keluarga sudah diperluaskan kepada kematian yang melibatkan adik-beradik, atuk dan nenek serta anggota perkhidmatan awam.
  4. Kadar bayaran kenaikkan gaji tahunan tambahan khas sebanyak RM 100 kepada penjawat awam gred 11 sehingga gred 56 dan akan dibayar bermula bulan Januari 2023.
  5. Penambah baikan kadar tetap 3 peratus semasa bagi pegawai yang mencapai gaji maksimum kepada 1 kadar baru.
  6. Bantuan Khas Kewangan (BKK) tahun 2023 sebanyak RM 700 untuk anggota perkhidmatan gred 57 dan kebawah. RM 350 bagi pesara serta veteran tidak berpencen dan bantuan akan mula disalurkan pada bulan Januari 2023.

Maklumat Lanjut

Untuk sebarang semakan maklumat lebih lanjut berkenaan pakej bantuan yang tersedia pada tahun 2022 yang berkemungkinan berkelayakan untuk anda mohon, sila rujuk di halaman utama yang telah disediakan – DI SINI

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button