BANTUANi-Sayang

I-SAYANG 2022 : Cara Mudah Semakan Dan Tarikh Bayaran

Kenali Kemudahan I-SAYANG 

I-SAYANG ialah merupakan sistem terbaru yang akan dipergunakan oleh pihak KWSP yang mana kemudahan sistem ini telahpun diperkenalkan tahun sebelum iaitu pada bulan November 2021.

Baru-baru ini, menurut pengerusi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir telah berkata bahawa I-Sayang adalah sebuah kemudahan simstem pemindahan sukarela sebanyak kira-kira 2 peratus caruman KWSP dari akaun suami kepada akaun isteri.

Justeru, Pihak KWSP akan teru lancarkan sistem kemudahan i- sayang ini pada awal tahun 2022 (suku pertama) ini adalah salah satu usaha dari pihak kwsp untuk meningkatkan kesejahteraan rakyak.

Secara tidak langsung kemudahan sistem i-sayang membolehkan secara sukarela pemindahan 2 peratus caruman KWSP dari akaun suami ke akaun isteri. Kemungkinan besar akan ada satu lagi kemudahan dana persaraan yang akan dilakukan iaitu i-lindung . Kemudahan i-lindung ialah dapat membenarkan pengeluaran dari akaun dua untuk tujuan membeli insurans hayat dan penyakit kritikal melalui platform KWSP.

Berapa Jumlah Pembayaran I-Sayang 2022?

Untuk sedia maklum kepada semua pencarum, kemudahan sistem i-sayang ialah seperti berikut:

  1. Semua jumlah bayaran caruman yang akan diberikan dari suami kepada isteri ialah sebanyak dua peratus
  2. Pemindahan caruman sukarela kepada akaun isteri dari akaun suami
  3. Pihak KWSP jugak menyokong 100% skim caruman lebihan sukarela yang mana ahli-ahli pekerja boleh meminta kepada pihak majikan untuk tingkatkan caruman KWSP masing-masinglebih dari 11 peratus kadar berkanun.
Tarikh Pembayaran Kemudahan I-Sayang 2022

Kemudahan ini akan di lancaran pada suku pertama tahun 2022 (Januari – april) dan buat masa ini masih belum ada tarikh rasmi pembayaran akan dilakukan. Pihak kami akan terus kemaskini dari semasa ke semasa berkaitan kemudahan I-Sayang kwsp ini.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button