FSA2KWSPPengeluaran Bersyarat

FSA2 : Skim Pengeluaran KWSP Sehingga RM50000 Dibenarkan

FSA2 : Skim Pengeluaran KWSP sehingga maksimum RM50000 kini dibenarkan sepanjang tahun ini kepada ahli yang berkelayakan. Kemudahan pengeluaran khas bersyarat ini adalah merupakan sebuah inisiatif yang disediakan pada tahun 2024.

SKIM PENGELUARAN FSA2 KWSP

Kepada mereka yang terlepas pandang, pihak Kumpulan Wang Simpanan Pekerja telah memperkenalkan sebuah kemudahan pengeluaran. FSA2 atau Fasiliti Sokongan Akaun 2 telah mula dilaksanakan pada April tahun lalu.

Program skim pengeluaran khas FSA2 KWSP ini akan dilancarkan secara 2 fasa yang melibatkan syarat kelayakan dan kadar pengeluaran yang berbeza. Buat waktu ini permohonan bagi pengeluaran fasa 1 telah dibuka kepada ahli yang memerlukan.

Program pengeluaran khas FSA2 ini adalah sebuah skim kemudahan bagi membantu para pencarum KWSP mendapatkan pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan. Mereka yang berkelayakan boleh melakukan permohonan awal bersyarat 50 tahun atau 55 tahun.

KADAR PENGELUARAN FSA2 KWSP YANG DIBENARKAN

Bagi pengeluaran khas FSA2 fasa pertama, pihak KWSP telah menetapkan kadar pengeluaran minimum adalah RM3000. Manakala jumlah maksimum yang boleh dikeluarkan adalah sehingga RM50000 secara one-off.

Untuk pengeluaran fasa kedua (2) akan dimaklumkan pada tarikh yang akan diberitahu nanti. Segala maklumat terkini berkenaan pengeluaran FSA2 fasa 2 akan dikemaskini dari semasa ke semasa sebagai rujukan umum.

KELAYAKAN PENGELUARAN FSA2 KWSP (FASA 1)

Berikut adalah syarat/ kriteria kelayakan yang telah ditetapkan bagi pengeluaran FSA2 fasa 1 seperti di bawah :

  1. Warganegara Malaysia sahaja
  2. Ahli KWSP yang umur belum mencapai 55 tahun (Kriteria fasa 1)
  3. Permohonan boleh dilakukan sekali sahaja
  4. Mempunyai RM3000 minimum baki dalam akaun 2
  5. Pengeluaran bersyarat maksimum RM50000 (one-off).

LANGKAH DAFTAR PERMOHONAN PENGELUARAN KWSP

Setiap ahli/ pencarum KWSP yang memerlukan dan berkelayakan, masih belum terlambat untuk memohon secara online kerana permohonan masih dibuka pada tahun ini. Panduan lengkap cara daftar permohonan telah disediakan, sila layari laman portal rasmi – FSA2 KWSP (2024)

MAKLUMAT LANJUT

Kerajaan perpaduan telah menyediakan lebih banyak kemudahan serta insentif berbentuk bantuan tunai bagi meringankan beban rakyat terutama golongan sasar. Sila lihat senarai bantuan yang ada pada tahun ini dan layak untuk kalian didapatkan – SEMAK DISINI untuk ketahui info lengkap maklumat.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button