Bajet 2023BANTUANKerajaan

Bantuan Kerajaan Khas RM 700 Untuk Warganegara Malaysia

Bantuan Kerajaan khas ini akan mula diberikan pada awal Januari 2023. Bantuan ini diberikan kepada seluruh warganegara Malaysia yang merupakan penjawat awam dan pesara kerajaan serta veteran Malaysia.

Dalam pembentangan sidang Bajet 2023, Perdana Menteri iaitu Datuk Seri Ismail Sabri telah mengumumkan. Bahawa pelbagai inisiatif berbentuk bantuan kewangan akan diberikan kepada penjawat awam selain golongan b40 dan miskin tegar.

Lebih menggembirakan, golongan penjawat awam dan pesara kerajaan akan menerima bantuan khas RM 350 dan RM 700 pada awal tahun hadapan iaitu pada Januari 2023.

BANTUAN KERAJAAN KHAS

Perdana Menteri telah memberitahu bahawa Bantuan Khas Kewangan akan diberikan kepada pesara kerajaan dan veteran sebanyak RM 350. Manakala bagi penjawat awam (anggota perkhidmatan) gred 56 dan kebawah akan menerima bayaran bantuan RM 700.

KADAR BANTUAN

Bagi kadar bantuan khas kewangan yang akan diterima adalah seperti di bawah:

  • Pejawat awam – RM 700
  • Pesara kerajaan dan veteran – RM 350

JADUAL PEMBAYARAN

Untuk makluman, pembayaran Bantuan Kerajaan BKK ini akan mula disalurkan pada Januari 2023. Dijangkakan akan diberikan pada awal bulan secara berperingkat sehingga selesai.

SENARAI BANTUAN BARU

Untuk sedia maklum, beberapa bantuan baru telah diumumkan untuk penjawat awam. Di bawah telah disediakan senarai inisiatif yang akan diberikan pada penjawat awam pada tahun hadapan.

  • Penambahbaikkan pada pegawai capai gai maksimum, pada kadar 3% megikut gred masing-masing
  • Kadar kenaikkan maksimum jumlah cuti rehat dibenarkan kumpul kepada penjawat awam bagi tujuan wang tunai dari 160 ke 180 hari
  • Jumlah ahli keluarga CTR diperluas kepada adik beradik datuk dan nenek
  • Kadar kenaikkan gaji tahunan ditambah sebanyak RM 100 untuk semua gred 11 hingga 56. Pembayaran akan bermula pada bulan Januari 2023.

Untuk semakan lebih bantuan baru yang diumumkan pada Bajet 2023 untuk kategori rakyat Malaysia. Sila layari laman rasmi kerajaan – DI SINI

MAKLUMAT LANJUT

Selain daripada bantuan kerajaan untuk penjawat awam ini, terdapat pelbagai bantuan lain yang akan diberikan kepada golongan sasar seperi b40 dan miskin tegar. Jika anda terlepas pandang dan ingin semak senarai bantuan yang ada berkelayakan untuk anda dapatkan, sila ke laman utama – KLIK DI SINI untuk semakan.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button