FSA2KWSPPengeluaran Bersyarat

FSA2 : Pengeluaran KWSP Serendah RM3000 Dibenarkan April ini

FSA2 : Pengeluaran KWSP Serendah RM3000 dibenarkan kepada ahli yang berkelayakan dan memerlukan pada April ini. Untuk sedia maklum, inisiatif khas ini merupakan kemudahan yang disediakan oleh KWSP pada tahun 2024.

FSA2 : PENGELUARAN KWSP SERENDAH RM3000

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja telah memperkenalkan sebuah skim pengeluaran khas bersyarat melalui Fasiliti Sokongan Akaun 2. Kemudahan khas ini diwujudkan adalah bagi membantu para ahli KWSP yang memerlukan mendapatkan pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan.

Pengeluaran melalui FSA2 KWSP ini akan dilaksanakan secara 2 fasa yang melibatkan kriteria kelayakan dan kadar pengeluaran yang berbeza. Sepanjang tahun ini permohonan bagi pengeluaran fasa pertama FSA2 KWSP telah dibuka.

Para pencarum yang berkelayakan boleh membuat permohonan awal pengeluaran bersyarat 50 tahun atau 55 tahun. Dengan adanya kemudahan ini, ahli yang berkeperluan boleh mendapatkan pembiayaan peribadi pada tahun ini sehingga maksimum RM50,000 secara one-off.

KADAR PENGELUARAN FSA2 KWSP (FASA 1)

Pihak KWSP telah menetapkan kadar pengeluaran yang dibenarkan adalah serendah RM3000. Manakala maksimum pengeluaran yang boleh dilakukan adalah sehingga RM50,000 secara one-off.

Bagi pengeluaran FSA2 KWSP fasa kedua akan dimaklumkan pada tarikh yang akan diumumkan. Berkenaan fasa 2 ini dijangkakan akan diberitahu secara lebih terperinci pada pertengahan tahun ini.

KELAYAKAN PENGELUARAN KWSP BERSYARAT

Antara kriteria kelayakan yang telah ditetapkan oleh pihak berwajib bagi pengeluaran bersyarat FSA2 KWSP ini adalah seperti berikut :

  • Dibuka kepada warganegara Malaysia sahaja
  • Ahli KWSP yang berumur belum mencapai 55 tahun (Syarat fasa 1)
  • Permohonan boleh dilakukan sekali sahaja
  • Mematuhi terma dan syarat yang ditetapkan pihak bank
  • Minimum baki simpanan dalam akaun 2 serendah RM3000
  • Pengeluaran bersyarat sehingga maksimum RM50000.

PANDUAN MOHON DAN BUTIRAN LENGKAP FSA2 KWSP

Kepada kalian yang berkelayakan dan memerlukan, permohonan boleh dikemukakan pada tahun ini bagi dapatkan manfaat yang disediakan. Panduan lengkap cara daftar permohonan dan butiran lengkap telah disediakan, sila layari laman portal rasmi – FSA2 KWSP (2024)

MAKLUMAT LANJUT

Terdapat lebih banyak kemudahan dan insentif berbentuk bantuan telah disediakan oleh kerajaan perpaduan bagi menangani masalah kos sara hidup rakyat yang terjejas. Sila lihat senarai bantuan yang ada pada tahun ini dan layak untuk memohon – SEMAK DISINI sebagai rujukan.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button