BANTUANBAP

BAP : Tarikh Pemberian Bantuan RM150 Telah Diumumkan

BAP : Tarikh Pemberian Bantuan berjumlah RM150 seorang telah diumumkan kerajaan baru-baru ini pada sidang Belanjawan 2024. Untuk makluman, pengagihkan inisiatif khas bantuan awal persekolahan akan mula dibayar pada bulan Januari tahun hadapan.

BAP : TARIKH PEMBERIAN BANTUAN RM150

Seperti sedia maklum, pemberian bantuan awal persekolahan atau lebih sinonim dikenali sebagai BAP adalah merupakan sebuah inisiatif yang diberikan pada awal tahun. Atas dasar keprihatinan kerajaan, insentif istimewa ini masih terus dilaksanakan pada tahun 2024.

Semasa sidang Belanjawan, pihak kerajaan telah memaklumkan akan melaksanakan bantuan (BAP) ini dengan kadar RM150 secara one-off. Pemberian ini akan diberikan kepada setiap murid bermula awal tahun hadapan secara berperingkat mengikut sekolah.

Menerusi kenyataan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), Bantuan khas ini melibatkan peruntukan lebih dari RM788 juta. Jumlah meningkat berbanding tahun 2023 sebanyak RM450 juta, ini merupakan berita gembira kerana lebih ramai pelajar akan menerima manfaat daripada inisiatif ini.

Tujuan utama bantuan ini masih releven dan diteruskan adalah bagi membantu meringankan beban keluarga yang kurang berkemampuan. Dengan adanya insentif tambahan ini dapat membantu mengurangkan pembelanjaan dalam menyediakan kelengkapan anak dalam menghadapi sesi persekolahan.

Kerajaan juga telah memaklumkan peruntukan bagi program rancangan makanan tambahan (RMT) turut ditingkatkan kepada RM784 juta. Jumlah lebih tinggi berbanding tahun lalu iaitu RM625 juta.

KAEDAH PEMBERIAN BANTUAN (BAP)

Bagi memudahkan keluarga pelajar (penerima) bantuan awal persekolahan, pembayaran akan disalurkan melalui dua (2) kaedah yang berbeza. Penyaluran akan dilakukan secara pengkreditan ke dalam akaun bank dan secara pembayaran tunai di sekolah.

Ini merupakan salah satu yang memperlihatkan pihak kerajaan lebih komitmen dalam memastikan bahawa lebih ramai murid/ pelajar dalam negara dapat menerima manfaat dari BAP.

TARIKH BAYARAN BANTUAN

Dalam sidang Belanjawan 2024 kerajaan secara rasmi telah memaklumkan tarikh bayaran RM150 ini akan dibayar dalam bulan Januari nanti. Segala maklumat terkini berkenaan BAP akan dikemaskini dari semasa ke semasa untuk rujukan umum.

MAKLUMAT LANJUT

Terdapat lebih banyak kemudahan dan inisiatif berbentuk bantuan telah diperkenalkan oleh kerajaan bagi membantu meringankan beban rakyat yang terjejas. Sila lihat senarai insentif yang ada pada tahun ini dan layak untuk dimohon –¬†SEMAK DISINI untuk info lengkap.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button