BANTUANGeran PelancaranJKM

Inisiatif Bantuan Tunai RM2700 : Kini Ditawarkan Untuk Rakyat

Inisiatif Bantuan Tunai RM2700 kini ditawarkan untuk rakyat Malaysia yang berkelayakan dan memerlukan bantuan. Untuk sedia maklum, pelbagai jenis insentif telah diperkenalkan pada tahun ini bagi meringankan beban rakyat.

INISIATIF BANTUAN TUNAI RM2700

Kerajaan melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat telah menyediakan bermacam inisiatif berbentuk bantuan kewangan dalam Skim bantuan kebajikan. Inisiatif-inisiatif ini diperkenalkan adalah bertujuan membantu mereka yang memerlukan terutama dalam golongan sasar.

Salah satu inisiatif yang boleh dimohon rakyat adalah bantuan Geran Pelancaran RM2,700 secara sekaligus. Perlaksanaan bantuan ini adalah bertujuan meningkatkan kesejahteraan ekonomi mereka menerusi aktiviti keusahawanan.

Dengan adanya insentif istimewa ini dapat memerkasakan ekonomi kumpulan sasar JKM yang produktif serta potensi menjana pendapatan isi rumah.

KELAYAKAN KHUSUS INISIATIF BANTUAN RM2700

Terdapat beberapa syarat kelayakan khusus yang telah ditetapkan oleh JKM bagi permohonan bantuan Geran Pelancaran ini seperti berikut :

  1. Terbuka kepada Warganegara Malaysia
  2. Pendapatan tidak melebihi pendapatan garis kemiskinan (PGK), purata miskin isi rumah semasa atau purata miskin per kapita semasa
  3. Merupakan golongan (Kumpulan) sasar JKM
  4. Bagi mana-mana kes yang berkeperluan layak dipertimbangkan dengan kelulusan KPKM.

KADAR INISIATIF BANTUAN

Atas dasar keprihatinan kerajaan, kadar bantuan GP telah ditetapkan berjumlah RM2,700 secara sekaligus bayaran. Untuk sedia maklum, insentif ini hanya diberikan sekali sahaja dan tidak boleh daptkan secara berulang.

PANDUAN MOHON BANTUAN TUNAI GP

Kepada rakyat Malaysia yang kurang berkemampuan dan berkelayakan, permohonan boleh dikemukakan pada tahun ini. Panduan lengkap permohonan telah disediakan, sila layari laman rasmi eBantuan JKM – DI SINI

Bagi memudahkan proses semakan status permohonan dilakukan, jangan lupa untuk sediakan dokumen penting yang diperlukan seperti salinan kad pengenalan. Jika mempunyai sebarang pertanyaan berkenaan bantuan ini, sila hubungi talian khas JKM di 03-8000 8000.

MAKLUMAT LANJUT

Selain JKM, terdapat lebih banyak kemudahan dan inisiatif yang ditawarkan oleh kerajaan perpaduan pada tahun ini bagi membantu meringankan beban rakyat. Kepada mereka yang terlepas pandang, sila lihat senarai bantuan yang ada dan berkelayakan untuk memohon – SEMAK DISINI untuk rujukan.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button